12 Ekim 2017 Perşembe

Sayıları Hissedebilir miyiz?

Bilim dünyasındaki birçok terim gibi "Sayı Hissi" de ingilizceden direk çeviri (direct translation) olduğu için okuyana pek bir anlam ifade etmemektedir. İngilizcedeki karşılığı olan "Number Sense" Türkçe'ye "Sayı Hissi" olarak çevrilmektedir. Peki bir sayıyı hissetmek ne anlama geliyor? His deyince aklımıza mutluluk, sevinç, hüzün, keder gibi kavramlar veya duyu organlarımız yoluyla hissedip algıladıklarımız geliyor. Bu durumda sayıları hissetmek nasıl bir duygudur? Sayılar bizi mutlu eder mi? bize keyif verir mi? yoksa bizi sinirlendirip kızdırır mı? Bu şekilde bir his yaşatmıyorsa sayıları (beş duyu organımızla) dokunarak, tadarak veya işiterek algılayabilir miyiz? Mesela sayılar tatlı mıdır, ekşi mi, tuzlu mu yoksa acı mı?

Sayı Hissi pek ısınabildiğimiz bir terim olmamasına rağmen çocukların matematiksel gelişimlerinde çok önemli bir yer sahiptir. Sayı Hissinin tanımını yapmak ise oldukça zordur. Aynı şekilde bir öğrencinin ne düzeyde Sayı Hissine sahip olduğu belirleyebilmek, veya Sayı Hissi geliştirip geliştiremediğini fark etmek de zaman zaman oldukça güçtür.

Peki sayı hissinin göstergeleri nelerdir?

Sayı hissine sahip olan bireyler sayıları akıcı ve esnek olarak kullanabilir. Örneğin sayı hissine sahip olan birisi 36 denildiğinde "altının karesi, üç onluk ve altı birlik, çift sayı, altı kere altı, dört kere dokuz, kırktan dört eksik, iki, üç, dört, altı ve dokuz ile bölünebilir" gibi bu sayı hakkında birçok farklı yorumlarda bulunabilir. Ayrıca sayı hissi, sayılar arasında çeşitli ilişkiler kurabilme becerisini de içermektedir. Güçlü bir sayı hissine sahip olan öğrenciler sayılar arasında birçok bağlantılar kurabilmektedir.

Diğer taraftan ülkemizde gerek ilkokul, gerek ortaokul, gerekse lisede öğrenim gören öğrencilerimizin birçoğunun sayı hisleri oldukça zayıftır. Bu durum öğrencilerin ilerideki hem meslek hem de sosyal yaşantılarında çeşitli zorluklar yaşamalarına yol açmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder